GEDRAGSANALYSE

Bezorgt uw droom op pootjes u ondertussen enkele nachtmerries? Dan bent u op de juiste rubriek beland.

Probleemgedrag waarbij u en uw hond geholpen kunnen worden, kan divers zijn: opspringen, agressie, trekken aan de leiband, angst, onzindelijkheid, aandachteisend gedrag, overtollig blaffen, opeisen en verdedigen van voorwerpen, verlatingsangst, dwangmatig gedrag, enzovoort.

Er kunnen heel wat redenen zijn waarom uw hond ongewenst gedrag vertoont. Het kan gaan om "storend" of "gestoord" gedrag. Soms komt dit gedrag voort uit de hond zelf (ras, genetisch, fysieke oorzaak,...), soms heeft dit gedrag zijn oorsprong in de ervaringen die de hond heeft opgedaan. Vaak gaat het echter om een combinatie van factoren die op elkaar inwerken en elkaar versterken.

Het is aangewezen om het probleemgedrag aan te pakken voor het gaat ontsporen. Soms kan storend gedrag immers overgaan naar gestoord gedrag....


.

Werkwijze
Via een gedragsanalyse analyseren we het probleem en gaan we op zoek naar de mogelijke redenen voor dit probleemgedrag. Als we de oorzaak van het probleemgedrag kennen, kunnen we de juiste handelingen stellen om het ongewenst gedrag om te buigen naar gewenst gedrag.

Nadat u een vragenlijst hebt ingevuld en teruggestuurd, maak ik een afspraak om bij u thuis langs te komen. Zo krijg ik een beter beeld van het gedrag van uw hond in zijn vertrouwde omgeving alsook van de (praktische) mogelijkheden om dit gedrag bij te sturen. Door middel van de vragenlijst, gevolgd door een vragengesprek en observatie van de hond, wordt de diagnose, oorzaak en prognose vastgesteld. Op het einde van deze consultatie bij u thuis, krijgt u alvast mijn advies en enkele praktische richtlijnen alsook acute maatregelen waarmee u reeds aan de slag kunt gaan. Ten laatste enkele dagen na onze afspraak ontvangt u van mij de uitgeschreven gedragsanalyse en adviezen alsook een voorstel van behandelingsplan indien nodig.

Uit de gedragsanalyse zal blijken of we met één of enkele individuele sessies het gedrag reeds kunnen bijsturen of dat een therapie en bijgevolg meerdere sessies nodig zullen zijn om het gedrag van uw hond (weer) onder controle te krijgen.

Het aantal lessen dat nodig zal blijken en de regelmaat ervan, is dus afhankelijk van uw hond, het probleemgedrag alsook van uzelf. Zolang de gedragstherapie duurt, worden de vorderingen opgevolgd per mail en telefoon.